Stavhopp damer – Världsrekord och historisk utveckling

Stavhopp är en av de mest tekniskt krävande grenarna inom friidrott. Genom åren har damernas stavhopp utvecklats enormt, med flera imponerande rekordhållare som har höjt ribban för vad som är möjligt. Här tittar vi närmare på den historiska utvecklingen av världsrekordet i damernas stavhopp, tidigare rekordhållare och de höjder som har uppnåtts.

Tidig historia och första rekordhållare

Stavhopp för damer blev en officiell del av friidrotten relativt sent jämfört med herrarnas tävlingar. Det första officiella världsrekordet i damernas stavhopp registrerades 1992 av finska stavhopperskan Minna Nikkanen, som klarade 4,00 meter. Detta markerade början på en era av snabbt ökande höjder och teknisk utveckling inom grenen.

Viktiga rekordhållare och deras prestationer

Emma George (Australien)

  • Rekord: 4,55 meter (1999)
  • Emma George dominerade damernas stavhopp under slutet av 1990-talet. Hon förbättrade världsrekordet flera gånger, vilket hjälpte till att popularisera grenen.

Stacy Dragila (USA)

  • Rekord: 4,81 meter (2001)
  • Stacy Dragila var en pionjär inom damernas stavhopp och var den första kvinnan att hoppa över 4,70 meter. Hennes prestationer satte standarden för kommande generationer.

Yelena Isinbayeva (Ryssland)

  • Rekord: 5,06 meter (2009)
  • Yelena Isinbayeva är en av de mest framstående stavhopparna i historien. Hon har slagit världsrekordet 28 gånger (14 utomhus och 14 inomhus) och är den första kvinnan att hoppa över fem meter. Hennes rekord på 5,06 meter, satt 2009, står fortfarande som det gällande utomhusvärldsrekordet.

Inomhusvärldsrekord

Förutom utomhusrekordet finns även inomhusvärldsrekord som ofta skiljer sig något på grund av de kontrollerade förhållandena inomhus.

Yelena Isinbayeva (Ryssland)

  • Rekord: 5,01 meter (2012)
  • Isinbayeva satte också inomhusvärldsrekordet med ett hopp på 5,01 meter, vilket visade hennes dominans både inomhus och utomhus.

Utvecklingen av teknik och utrustning

Tekniken i stavhopp har utvecklats avsevärt sedan grenen introducerades. De första stavarna var gjorda av trä, vilket senare ersattes av bambu. Med tiden introducerades glasfiber och kolfiberstavar, som är mycket lättare och starkare, vilket har gjort det möjligt för hopparna att nå högre höjder.

Nutida konkurrens och framtidsutsikter

Under de senaste åren har nya talanger dykt upp och utmanat de tidigare rekordhållarna. Stavhoppare som Sandi Morris (USA) och Katerina Stefanidi (Grekland) har visat imponerande prestationer och är potentiella framtida rekordhållare.

Anzhelika Sidorova (Ryssland)

  • Personbästa: 5,01 meter (2019)
  • Anzhelika Sidorova vann VM-guld i Doha 2019 med ett hopp på 4,95 meter och har en inomhusrekord på 5,01 meter, vilket gör henne till en av de främsta utmanarna för framtida världsrekord.

Sammanfattning

Damernas stavhopp har genomgått en anmärkningsvärd utveckling sedan början av 1990-talet, med kontinuerliga förbättringar av både teknik och utrustning. Från Minna Nikkanens första rekord på 4,00 meter till Yelena Isinbayevas imponerande 5,06 meter, har grenen sett några av de mest inspirerande prestationerna i friidrottens historia. Med ständigt nya talanger och förbättrad teknik ser framtiden för damernas stavhopp ljus ut, och vi kan förvänta oss att se ännu högre höjder uppnås inom en snar framtid.